Een BEN-woning, die verdien je terug

Sinds 2021 is BEN-bouwen de standaard voor nieuwbouwwoningen. BEN is de afkorting van ‘bijna-energieneutraal’. Dankzij hun uitstekende isolatie en ventilatie verbruiken BEN-huizen weinig energie om te ventileren, koelen en verwarmen. De energie die ze wel nog nodig hebben, komt uit groene energiebronnen.

In tegenstelling tot traditionele huizen kan er bij BEN-woningen quasi geen energie verloren gaan via kieren en spleten. Door hun hoge isolatie- en luchtdichtheidswaarde BEN-woningen is het verschil in luchtdruk tussen binnen en buiten zeer beperkt, waardoor er geen ongecontroleerde luchtstromen ontstaan. Die eigenschappen zijn een eerste groot pluspunt.

Groene energie

Een tweede belangrijke troef zijn de groene energiebronnen waarvan BEN-woningen voorzien zijn. Bij HomeQue zijn de Qubes uitgerust met zonnepanelen op het dak. Daarnaast wordt er ook bij elke woning een geothermische warmtepomp geplaatst. Met zo’n type warmtepomp verwarm je je huis met warmte die je capteert uit de grond, waar de temperatuur stabiel is. Bij een geothermische pomp blijft het rendement stabiel, ongeacht de buitentemperatuur en luchtvochtigheid (in tegenstelling tot een lucht/water-warmtepomp, die minder goed werkt bij een hoge luchtvochtigheid en een buitentemperatuur onder de 6 graden).

Je hebt met zo’n warmtepomp geen gas meer nodig. De pomp wordt aangedreven met de elektriciteit die je zelf opwekt. De geothermische warmtepomp kan je in de zomer trouwens ook als koeling gebruiken. De warmtepomp gebruikt dan, via een warmtewisselaar, de koude energie uit de grond om je huis om je huis via de vloer af te koelen. Kortom: je verbruikt geen fossiele brandstoffen meer en verlaagt zo je CO2-uitstoot.Investeren om te besparen

Zo’n warmtepomp kost natuurlijk wel wat, daarvan zijn we ons bewust. Daarom werken we bij HomeQue samen met een specialist bij wie je de pomp kunt kopen, maar ook kunt leasen. In dat laatste geval wordt de efficiëntie van de warmtepomp voortdurend gemonitord en kan er bijgestuurd worden indien nodig.

Dankzij al die energiebesparende ingrepen blijft het E-peil van de HomeQue-woningen onder de 20 en betaal je de eerste 5 jaar geen onroerende voorheffing. Dankzij de btw-verlaging naar 6% is de aankoop van een warmtepomp ook haalbaarder geworden. Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd is de aankoop van een BEN-woning dus zeker een slimme investering.


Meer van onze blogposts

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.