CLT: bestand tegen brand en tegen vocht

Over houten woningen circuleren wel wat misverstanden. Dat ze niet brandveilig zouden zijn bijvoorbeeld, of dat ze niet tegen vocht zouden kunnen. Helemaal onterecht, want huizen met een constructie uit Cross Laminated Timber (CLT) zijn zowel brand- als vochtbestendig.

Laat ons beginnen met de eerste bezorgdheid van heel wat mensen: vuur. Door de verhouding tussen massa en kubiek volume, fungeert een woning in houtmassiefbouw als een soort brandvertrager. Probeer het maar eens uit: als je een blok hout in je haardvuur legt, zal je merken dat het maar langzaam vuur vat en ook traag brandt. Doordat CLT ook massief hout is, is het dus wel degelijk brandveilig en vuurvast.

Als er toch een brand ontstaat in een woning uit CLT, dan verkoolt de toplaag van het hout. Er vormt zich dan een houtskoollaag op het oppervlak, die de binnenkant van het hout en de constructie beschermt. De muren van een woning in CLT zijn daardoor ongeveer een uur lang brandwerend – even lang als een branddeur en veel langer dan traditionele bouwmaterialen.

Coating voor hout

Het tweede element waarover we regelmatig vragen krijgen, is vocht. Helemaal niet nodig, want het hout dat we bij HomeQue gebruiken, wordt behandeld met een speciale waterafstotende spray. De watergedragen coating op basis van siliciumdioxide maakt via nanotechnologie de poriën van het hout dicht. Het wordt daardoor superhydrofotisch, een moeilijk woord voor water- en vuilafstotend. Als het CLT uit de fabriekshal naar de werf vervoerd wordt op een regenachtige dag, zal het hout dus zeker niet vervormen of krom trekken

Meer over CLT


Meer van onze blogposts

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.