Gratis inspiratieboek Maak een afspraak
Gratis inspiratieboek

De essentie van duurzame verwarming voor je woning

Uit een recente analyse van VRT over de CO2-uitstoot bij woningverwarming kwamen verontrustende cijfers naar voren. België scoort beduidend slechter dan buurlanden, wat de noodzaak van duurzame bouwmethoden benadrukt. In dit blogbericht nemen we een diepgaande blik op deze cijfers en ontdekken we hoe onze modulaire bouwtechniek een veelbelovend antwoord biedt op dit prangende probleem.

CO2-Uitstoot in België

België stoot gemiddeld 1400 kg CO2 per persoon per jaar uit voor de verwarming van woningen, wat aanzienlijk meer dan buurlanden zoals Duitsland (1024 kg) is. Verassend is dat landen als Denemarken (298.3 kg) en Zweden (25.9 kg) veel zuiniger zijn, ondanks koudere gemiddelde temperaturen.

CO2-neutraal tegen 2050

 

Bouwmateriaal en Isolatie

De keuze voor bakstenen als bouwmateriaal voor onze woningen in België draagt bij aan ons hoger energieverbruik. Bakstenen zijn niet altijd even goed in het behouden van warmte, als we het vergelijken met andere bouwmethodes. Hout is daarentegen een zeer goed bouwmateriaal om een bepaalde temperatuur vast te houden, omdat het een natuurlijke warmteregelaar is. Daarnaast kan hout ook nog eens CO2 vasthouden, wat de uitstoot extra drukt.

 Rol van Warmtepompen

Warmtepompen zijn aanzienlijk zuiniger voor het verwarmen van woningen omdat ze op elektriciteit werken. Ondanks dit feit geeft nog steeds 70% van de Vlamingen de voorkeur aan gasverwarming, terwijl in Zweden slechts 5% hiervoor kiest. Omdat wij bij HomeQue focussen op duurzame woningen realiseren, zijn onze woningen telkens voorzien van een warmtepomp.

Impact op Uitstoot

De 1400 kg CO2-uitstoot in perspectief: woningverwarming draagt bij aan 20% van onze totale CO2-uitstoot, slechts 1% minder dan de uitstoot door transport (21%). Het is cruciaal om te streven naar energiezuinige verwarmingsoplossingen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ontdek hoe wij bij HomeQue bewuste keuzes maken in woningbouw, om zo bijna-energieneutrale woningen voor de toekomst te realiseren.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kijk/2023/11/24/het-cijfer-tim-pauwels-isoleren-vrt-nws-tris-arvato-61979437/