Wat is modulair bouwen?

Je hoort tegenwoordig vaak praten over modulair bouwen. Logisch ook, want het is een goed en duurzaam alternatief voor de traditionele manier van bouwen. Een modulaire woning bestaat zoals de naam zegt uit modules. Die worden grotendeels vervaardigd in een fabriek of loods, en daarna verplaatst naar de bouwsite. Alle modules worden daar tot één woning gemonteerd. En dat heeft heel wat voordelen...

Modulair bouwen wordt vaak vergeleken met prefabbouw, maar het is niet hetzelfde. Bij prefab worden losse elementen geproduceerd en gemonteerd op de bouwplaats; in het geval van modulair bouwen worden er complete modules gebouwd. Bij HomeQue noemen we dat Qubes.

Gestandaardiseerd bouwproces

Het bouwproces van een modulair huis verschilt erg van dat van een traditionele woning. Bouwen gebeurt volgens een gestandaardiseerd proces en onder gecontroleerde omstandigheden. Alles is geautomatiseerd en de invloed van externe factoren – zoals het weer of de beschikbaarheid van vakmannen – is beperkter. Daardoor kan een modulaire woning sneller worden geplaatst, zonder dat de kwaliteit in het gedrang komt.

De voordelen van modulair bouwen

Kwalitatief: modulaire woningen kampen soms wat met de perceptie dat ze enkel bedoeld zijn voor tijdelijk gebruik. Maar die tijd ligt al lang achter ons. Op het vlak van kwaliteit zijn ze gelijkwaardig aan traditionele gebouwen. Bij HomeQue gebruiken we voor onze modules of Qubes CLT (=Cross Laminated Timber of kruislaagshout), een zeer kwalitatief materiaal.
 
Esthetisch: de gevel van een modulair huis kan op verschillende manieren worden afgewerkt, helemaal volgens je eigen smaak. In principe hoeft het uiterlijk van een modulaire woning dus niet veel te verschillen van een traditioneel huis.
 
Milieuvriendelijk: bij het maken van een modulaire woning wordt veel minder afval geproduceerd en wordt minder CO2 uitgestoten (want er is weinig transport nodig). Bovendien kunnen een groot deel van de gebruikte materialen en grondstoffen telkens hergebruikt worden. Circulair, noemen we dat. De kosten van een modulaire woning liggen wat lager, waardoor er vaak meer budget vrij is om voor ecologische opties te kiezen, bijvoorbeeld een warmtepomp.
 

Flexibel: je hele huis wordt modulair in elkaar gezet en kan ook weer uit elkaar worden gehaald. Het is dan ook relatief makkelijk om het gebouw anders in te richten, uit te breiden of te verplaatsen.
 
Snel: het bouwen van een modulaire woning gaat een pak sneller. Er is minder kans op vertragingen, omdat het weer geen rol speelt. Reken op ongeveer 2 tot 4 maanden van de start van de productie tot de levering van je woning. Het monteren ter plaatse neemt maar enkele dagen in beslag.
 
Efficiënt: het bouwproces is voor een groot deel gestandaardiseerd, waardoor er weinig fouten worden gemaakt. Dat bespaart tijd en geld.
 
Met weinig overlast: doordat de modules van je woning in de fabriek worden gebouwd en de werken op de werf maar enkele dagen duren, hebben buren weinig last van de bouwwerken. Helemaal anders dan bij een traditionele woning dus.
 
Budgetvriendelijk: door de snelheid van het bouwproces worden heel wat werkuren uitgespaard en dat heeft een invloed op de prijs. De exacte prijs blijft natuurlijk afhankelijk van de afwerkingsgraad van je woning.


Meer van onze blogposts

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.