Vanaf 1 januari 2025 veranderden de EPB-eisen (Energie Prestatie en Binnenklimaat) voor bouwprojecten in Vlaanderen. Deze vernieuwde regelgeving heeft een grote impact op hoe we omgaan met energie, verwarming, ventilatie en het binnenklimaat van onze woningen. Wat betekent dit concreet voor jouw nieuwbouw, renovatie of verbouwingsplannen?
Wat zijn EPB-eisen?
EPB-eisen zorgen ervoor dat een gebouw energiezuinig is en een gezond binnenklimaat biedt. Ze regelen zaken als isolatie, ventilatie, verwarmingssystemen, en het gebruik van hernieuwbare energie. De eisen verschillen afhankelijk van het type project en de bestemming van het gebouw.

Belangrijkste veranderingen vanaf 2025
Geen gas voor nieuwbouw
Vanaf 2025 zijn gasaansluitingen in nieuwe gebouwen verboden. Verwarming moet alternatieven zoals warmtepompen en warmtenetten of elektrische verwarming.
Let wel: elektrische verwarming heeft een nadelig effect op het E-peil, tenzij de warmtevraag extreem laag is. Bij onze woningen zit standaard een geothermische warmtepomp in de prijs.
Geen gas voor nieuwbouw
Vanaf 2025 zijn gasaansluitingen in nieuwe gebouwen verboden. Verwarming moet alternatieven zoals warmtepompen en warmtenetten of elektrische verwarming. Let wel: elektrische verwarming heeft een nadelig effect op het E-peil, tenzij de warmtevraag extreem laag is. Bij onze woningen zit standaard een geothermische warmtepomp in de prijs.

Vereenvoudiging van hernieuwbare energie-eisen
De eis voor hernieuwbare energie wordt eenvoudiger: voor nieuwbouw moet er minstens 15 kWh/m² aan zonne-energie (via zonnepanelen of zonneboilers) worden opgewekt. Niet-residentiële gebouwen moeten zelfs 20 kWh/m² halen. Standaard worden zonnepanelen voorzien bij onze woningen.

Strengere eisen voor isolatie en energiepresentatie
Er worden strengere eisen gesteld voor de thermische isolatie en energieprestatie van gebouwen, met een maximaal E-peil van E30 voor nieuwbouwwoningen en E60 voor ingrijpende renovaties. Standaard zitten onze woningen onder E10.

Verhoogde eisen voor verwarmingssystemen
Bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties wordt het installatierendement van verwarmingssystemen minimaal 130% in systemen met water als afgiftemedium. Dit betekent dat er altijd een warmtepomp moet worden toegevoegd bij een ketel.
Wat betekent dit voor jou?
Als je plannen hebt voor een bouw- of renovatieproject vanaf 2025, is het belangrijk om te weten welke EPB-eisen van toepassing zijn. Wij kunnen je helpen de juiste keuzes te maken op het gebied van energie-efficiëntie en het binnenklimaat, zodat je voldoet aan de nieuwste regelgeving.