
1. Je woont er zelf en het is je enige woning
Om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief, moet de nieuwe woning je enige en eigen woning zijn. Je moet er dus zelf gaan wonen, en mag geen andere woning bezitten op het moment van de aanvraag. Daarnaast moet je er ook effectief blijven wonen gedurende minstens vijf jaar na de ingebruikname.


2. De woning mag niet groter zijn dan 200 m²
Er geldt ook een beperking op de bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouw. De woning mag maximaal 200 m² groot zijn. Dat betekent dat grotere villa’s of meergezinswoningen niet in aanmerking komen voor het verlaagde tarief. Deze maatregel moet het fiscaal voordeel eerlijk en sociaal gericht houden.
3. Sinds 2024 overal in Vlaanderen toepasbaar
Goed nieuws: sinds 1 januari 2024 is de regeling veralgemeend en van toepassing over het volledige Vlaamse grondgebied. Waar je ook bouwt of herbouwt, je kunt gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief. De locatie van de woning is dus niet langer een beperkende factor.
💡Let op: als je kiest voor het verlaagde btw-tarief van 6%, dan kun je geen extra premie van de Vlaamse overheid krijgen voor sloop en heropbouw. Je moet dus een keuze maken tussen de btw-korting of de premie. In de meeste gevallen is de btw-korting het voordeligst.


Sloop- en heropbouwproject in Wetteren
In Wetteren bouwden we een moderne eengezinswoning met een gelijkvloers en een bovenverdieping, goed voor 180m² bewoonbare oppervlakte. De woning is uitgerust met een geothermische warmtepomp. De energie- zuinigheid reflecteert in het E-peil, dat slechts E5 is.