Ja, ook de bouwsector zal industrialiseren.

Innoveren is meer dan ooit cruciaal, voor elk bedrijf. Dankzij allerlei technologische evoluties zal zélfs een traditionele sector als de bouw op termijn zijn processen automatiseren en industrialiseren. De voordelen zijn enorm, daar zijn we bij HomeQue van overtuigd.

In productiebedrijven hebben automatisatie, digitalisatie, industrie 4.0 en artificiële intelligentie hun intrede al gedaan. De processen om producten te maken zijn daardoor minder arbeidsintensief geworden. De kwaliteit van de producten is gestegen (want er worden minder fouten gemaakt) en de kosten zijn gedaald (de huidige energiekosten even buiten beschouwing gelaten).

In de traditionele woningbouw zijn we zover nog niet. Quasi alles wordt er nog op de werf zelf gedaan: van muren metselen tot schrijnwerk plaatsen en van dakpannen leggen tot pleisteren. En dat allemaal 100% op maat, telkens opnieuw. Je kan je voorstellen hoeveel tijd, energie en handenarbeid dat vraagt.

Betaalbaarder, efficiënter en ecologischer

Daar zal niet snel verandering in komen, want de meeste spelers zijn vrij conservatief. Maar bij HomeQue willen we op dat vlak een gamechanger en voorloper zijn. Want wij zijn ervan overtuigd dat industrialisatie nodig is om wonen en bouwen betaalbaarder te maken, efficiënter en ecologischer. Door vooraf de nodige basiselementen te produceren in een fabriekshal (kijk maar naar onze qubes!), om ze daarna in enkele dagen tijd op de werf te monteren, gaan de kwaliteit en de productiviteit omhoog. Werken met standaardelementen betekent ook: minder verlies. Dat heeft een impact op de kosten (die lager zijn) en is positief voor het milieu.

Laat ons ook het menselijke aspect niet vergeten. De bouw heeft te kampen met een gigantisch tekort aan arbeidskrachten. Dankzij automatisering en industralisering zijn er minder mensen nodig en zullen ze in betere omstandigheden aan het werk kunnen. In een atelier modulaire units bouwen is nu eenmaal comfortabeler en veiliger dan in allerlei weersomstandigheden op een werf aan de slag zijn …

En by the way: standaardisering en industralisering hoeft écht niet te betekenen dat elke woning er hetzelfde uitziet. Bij HomeQue kies je zelf de afwerking van je modulair huis: een plat of hellend dak, sierpleister of gevelsteen, … you name it!


Meer van onze blogposts

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.