Een huis kopen? Liever vandaag dan morgen.

Nu een woning kopen of toch beter nog wat wachten? Die vraag stellen heel wat kandidaat-kopers zich vandaag de dag. Het is logisch dat je aarzelt om grote beslissingen te nemen, nu er veel onzekerheid heerst over de toekomst. Toch is het het overwegen waard om zo snel mogelijk te kopen. We leggen je graag uit waarom.

In de media lees of hoor je tegenwoordig elke dag wel over de stijgende prijzen van bouwmaterialen. De productie van sommige materialen is duurder geworden door de hoge energiekosten en loonindexeringen, de toelevering vanuit China staat nog steeds niet op punt en door de oorlog in Oekraïne zijn sommige grondstoffen schaarser geworden. Daarnaast zijn de rentevoeten de laatste maanden gestegen, waardoor een bouwgrond, huis of appartement kopen op lange termijn duurder is geworden.

Allemaal factoren die onzekerheid creëren. Heel wat mensen die willen kopen of bouwen, gaan dan ook op de rem staan. Maar laat ons de situatie even van de andere kant bekijken.

Akkoord, de rentevoeten zijn gestegen. Die trend lijkt zich ook de komende maanden te blijven doorzetten; een rentedaling is nog niet meteen in zicht. Een lening afsluiten doe je dus beter nu dan over enkele maanden. Door de hoge inflatie kost lenen je bovendien als het ware niets. Klinkt contradictorisch, maar het is heel logisch.

Wat je op dit moment aan rente betaalt is een pak lager dan het geld dat door de inflatie ‘verdampt’. Concreet: met een inflatie van bijna 10% (cijfer van juli 2022) en een rentevoet van bijvoorbeeld 2,5%, is de reële rente die je betaalt negatief. En door de automatische loonindexering wordt het aandeel van je maandelijkse aflossing relatief gezien kleiner: je inkomen wordt groter, maar je maandelijkse aflossing blijft dezelfde. Een lening beschermt je dus tegen de hoge inflatie.

Aangezien verwacht wordt dat bouwmaterialen duurder zullen blijven worden, is het ook om die reden verstandig om niet langer te wachten.

Vaste prijs

Bij HomeQue is onze missie om kwalitatieve woningen te bouwen die betaalbaar zijn. Ons efficiënte bouwproces bespaart je niet alleen stress, maar ook geld. Voor ongeveer de prijs van een traditionele woning heb je bij ons een afgewerkt huis dat bovendien ook zeer goed geïsoleerd is, en dat voorzien is van zonnepanelen en een warmtepomp. Gezien ook de energieprijzen alleen maar stijgen is dat een grote troef. Doordat we duurzame, circulaire materialen gebruiken, gaat je woning langer mee. Helemaal futureproof dus. En, last but not least: wij garanderen je een vaste prijs, ook als de bouwmaterialen duurder worden na het moment van je bestelling.

We sluiten graag af met het advies van experten. Op de vraag ‘Wat moet je nu doen als koper: toeslaan of wachten?’, antwoordt John Romain van Immotheker Finotheker in de krant De Morgen zeer duidelijk: “Nu kopen, zo simpel is het”. Ook Confederatie Bouw raadt aan om je bouwplannen verder te zetten. “Eigenaar zijn van een eigen nieuwe of gerenoveerde woning is nog altijd de beste vorm van pensioensparen. Het is, zeker nu een spaarboekje niets meer opbrengt, ook een zeer goede investering”, klinkt het.Meer van onze blogposts

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.