Wist je dat hout CO² opslaat?

Zoals je al weet, zijn de wanden van de HomeQue-woningen opgebouwd uit massief hout, namelijk CLT (Cross Laminated Timber). Maar ben je je er ook van bewust dat daarin heel wat CO² is opgeslagen?



Bomen nemen via fotosynthese namelijk koolstofdioxide op uit de lucht. Gemiddeld gaat het per jaar om ongeveer 25 kilogram CO². Om te groeien zetten ze die CO² samen met water om in glucose; de zuurstof geven ze weer af. Per kubieke meter dat een boom groeit, zuivert hij bijna een miljoen kubieke meter lucht van CO²*. Je mag bossen dus gerust opslagplaatsen van koolstofdioxide noemen, samen met de oceanen!

Je ziet: in het CLT dat we gebruiken voor een HomeQue-woning, zit heel wat koolstof opgeslagen. Zoveel dat het hout in je huis lange tijd je CO²-uitstoot als bewoner compenseert. En dus woon je in een HomeQue héél lang CO²-neutraal (bij Axel is dat bijvoorbeeld 150 jaar, bleek uit het EPB-verslag).

Kleine ecologische voetafdruk

Dat is niet het enige voordeel. De milieubelasting van hout is zeer klein in vergelijking met traditionele bouwmaterialen (zoals beton). Die laatste veroorzaken heel wat koolstofuitstoot: van bij de ontginning van de grondstoffen over de productie tot het transport. Dankzij de sterke isolerende eigenschappen én de mogelijkheid om het hout te recycleren wordt de ecologische voetafdruk van een HomeQue-woning nóg kleiner.

Oja, no worries: het gecertificeerd hout dat we gebruiken is natuurlijk afkomstig uit duurzaam beheerde bossen!

* Bron: https://ecotree.green/nl/hoeveel-co2-neemt-een-boom-op